POTVRZENÁ ÚČAST 2024           

Zprávy

Těžká technika i vrtulníky Armády ČR na Dnech NATO v akci

09.09.2020, 16:10

Armáda ČR je bezesporu nejvýznamnějším účastníkem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR, a její podíl na logistickém zabezpečení akce je nenahraditelný. Těžko představitelný je také víkendový program bez ukázek jejích schopností, a i letos si jich naše ozbrojené síly pro diváky připravily několik.

Největší pozornost tradičně poutá koordinovaný útok na nepřátelskou základnu pod vedením 7. mechanizované brigády a se zapojením těžké techniky. Diváci živého přenosu mohou těšit i na ukázku operačního nasazení příslušníků elitního 102. průzkumného praporu, kteří budou podpořeni zástupci vrtulníkového letectva Mi-171š a Mi-24/35 z 22. základny vrtulníkového letectva. Jak tank T-72, tak i vrtulníky se představí i v samostatných ukázkách.

„Armáda České republiky je pro Dny NATO klíčovým partnerem při zajišťování logistiky. Zároveň je ale také nejvýznamnějším účastníkem, který každý rok představuje mnoho pozemních a leteckých ukázek,“ vyzdvihuje účast Armády ČR Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Těmito ukázkami však účast Armády ČR nekončí, další účast letectva i s ohledem na letošní výročí 15 let letounů Gripen ve službách našich vzdušných sil ještě zveřejníme.“

Příslušníci Armády ČR budou také mezi vyznamenanými během sobotního poděkování. Armáda sehrála jednu z klíčových rolí během první vlny covidu-19. Obzvláště přispěla poskytnutím svých odborných, ale také logistických kapacit, kdy pomáhala s distribucí zdravotnického materiálu a ochranných prostředků, zabezpečovala odběrová centra a armádní medici se zapojili do trasování nakažených. Vojáci ale pomáhali také v nákazou zasažených sociálních zařízeních, včetně např. Ostravského Alzheimercentra, kde zabezpečovali dezinfekci, ale rovněž běžnou péči o klienty.

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro