POTVRZENÁ ÚČAST 2024           

Zprávy

Vzdušné síly AČR dorazí s novými display piloty i modernizovaným letounem CASA

30.08.2021, 15:13

I letos se návštěvníci Dnů NATO v Ostravě a Dnů Vzdušných sil AČR mohou těšit na komplexní prezentaci letecké techniky českého letectva. Představí se stroje L-159 Alca, Mi-24/35, Mi-171 i W-3A Sokol. Největší pozornost si zaslouží JAS-39 Gripen pilotovaný novým display pilotem i nedávno dodaný transportní letoun CASA v modernizované verzi C-295MW.

Vzdušné síly AČR se nad mošnovským letištěm představí v celkem čtyřech dynamických ukázkách s využitím dvou typů proudových letadel a tří typů vrtulníků. Nad rámec toho nad letištěm provede slavnostní průlet trojice JAS-39 Gripen a trojice bitevníků L-159 ALCA. V rámci statické prezentace si kromě typů přítomných na dynamické ukázce bude možné prohlédnout navíc i turbovrtulový transportní letoun CASA C-295MW. K vidění tak bude technika ze základen taktického, vrtulníkového i dopravního letectva.

 

„Vzdušné síly AČR jsou klíčovým účastníkem a zároveň organizátorem Dnů NATO s největším množstvím leteckých dynamických ukázek, což podtrhuje i dlouholeté propojení se Dny Vzdušných sil AČR, konajících se jako součást naší akce,” oceňuje předseda Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík a dodává: „Vůbec poprvé se veřejnosti představí modernizovaná verze letounu CASA C-295MW, která dorazila do ČR teprve před několika měsíci.“


JAS-39 Gripen


C-295M CASA


L-159 ALCA


W-3A Sokol

Mezi dynamickými ukázkami nebudou chybět zástupci z 21. základny taktického letectva v Čáslavi. Ukázku schopností stíhacího letounu JAS-39 provede nový display pilot kpt. Ondřej Španko, který se stal v pořadí pátým českým display pilotem tohoto typu. Působil již jako display pilot letounů L-39 a L-159 a na Gripenu má nalétáno již více než 650 hodin. Na Dnech NATO si v rámci desetiminutové letecké ukázky odbude své druhé vystoupení na českém území, přičemž bude možné vidět manévry s přetížením dosahujícím od -3 do +9G. Letouny ALCA za pilotáže dvou nově letos certifikovaných display pilotů pro tento typ provedou simulaci úderu na pozemní cíl.

Čtěte také: Kapitán Ondřej Španko: trojnásobný display pilot (army.cz)

V rámci statické ukázky Vzdušné síly představí svůj nejnovější kus techniky – modernizovanou verzi letounu CASA C-295MW. Dva transportní letouny převzalo české letectvo od španělského výrobce v květnu a červenci letošního roku. Ty nahradily vyřazené dopravní stroje Jak-40 a doplňují dosud čtyřčlennou flotilu letounů CASA. Modernizovaná verze nabízí i díky výrazným wingletům na konci křídel větší dolet. Je rovněž vybavena novějšími komunikačními, navigačními a avionickými systémy.

Letouny s pevným křídlem doplní tři typy vrtulníků. Ve společně se ukážou bojové (Mi-24/35) i víceúčelové (Mi-171) stroje z 22. základny vrtulníkového letectva. Ty doplní vrtulník W3-A Sokol z 24. základny dopravního letectva, demonstrující jeden z důležitých úkolů – zabezpečování služby pátrání a záchrany (SAR).

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro