POTVRZENÁ ÚČAST 2024           

Zprávy

Polsko: ve vzduchu F-16, MiG-29, Su-22 a skupina Orlik, na zemi premiéra Bayraktaru

13.07.2023, 09:39

Vzdušné síly Polska, letošního speciálního partnerského státu Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR, plánují skutečně exkluzivní prezentaci své výzbroje. Nad mošnovským letištěm hned předvedou čtyři letové ukázky, na zemi bude poprvé k vidění například dron Bayraktar TB2.

Polské letectvo tak nabídne dynamické a statické ukázky nových i starších strojů a návštěvníci tak budou mít možnost vidět široké spektrum techniky pokrývající stíhací, bezpilotní i víceúčelové letouny či vrtulník. Chybět nebudou ani cvičné turbovrtulové letouny, jejichž schopnosti předvede akrobatická skupina Orlik. Ta je tak třetí oznámenou akrobatickou skupinou letošního ročníku.

Změna: Dynamické ukázky letounů MiG-29 a Su-22 byly zrušeny (12. září 2023).

Z dynamických ukázek se návštěvníci mohou těšit na premiérové dynamické představení bojového letounu MiG-29. To bylo plánované už v roce 2014, kdy bylo Polsko rovněž partnerským státem, kvůli technické poruše však muselo být zrušeno. Ve vzduchu se ukáží i stíhací bombardér Su-22 a víceúčelový letoun F-16. Na statické ukázce bude nejvíce pozornosti lákat ve své premiéře bezpilotní letoun Bayraktar TB2, vedle něj budou vystaveny letouny F-16 a M28B Bryza a vrtulník S-70i Black Hawk.

„Polsko je jedním z nejvýznamnějších zahraničních partnerů Dnů NATO a tímto impresivním zaujmutím role partnerského státu to jen potvrzuje,“ oceňuje Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Máme zde premiéry moderní techniky v podobě dronu Bayraktar i návrat legendárních strojů MiG-29 či Su-22. A toto je pouze letectvo, podobně rozsáhlou účast chystají i pozemní a speciální síly, o nichž budeme informovat později – vyjednávání stále probíhá.“

Bezpilotní letoun Bayraktar TB2 vyráběný tureckou společností Baykar získal světovou proslulost v úvodních týdnech ruské invaze na Ukrajinu v loňském roce, kdy významně pomohl ukrajinským silám zastavit ruská vojska. Stroj dokáže letět rychlostí až 222 km/h a ve vzduchu vydrží až 27 hodin, díky čemuž se řadí mezi nejlepší bezpilotní letouny současnosti. Polsko jej přitom pořídilo do své výzbroje v říjnu 2022.

V souvislosti s válkou na Ukrajině bývá často akcentován i víceúčelový bojový letoun MiG-29, v kódu NATO označovaný jako „Fulcrum“, který využívají obě válčící strany. Jedná se o dvoumotorový stroj, který byl zamýšlen jako sovětská odpověď na americké letouny F-16 a F/A-18 Hornet.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Speciální partner

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro