POTVRZENÁ ÚČAST 2024           

Zprávy

Slovensko hlásí návrat Spartanu a osvědčených Black Hawků

23.03.2023, 10:55

Dalším potvrzeným účastníkem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je slovenské letectvo. To ku příležitosti výročí 30 let vzniku samostatného státu představí na dynamické ukázce vrtulník UH-60M Black Hawk, který si návštěvníci budou moci spolu s transportním letounem C-27J Spartan prohlédnout i na statické ukázce.

Zatímco vrtulníky Black Hawk se v této sestavě na mošnovském letišti ukázaly i na dvou předcházejících ročnících, Spartan ve slovenských barvách se vrací po čtyřleté pauze. 

Změna: Účast letounu C-27J Spartan byla zrušena.

„Letos si připomínáme 30 let od vzniku samostatné České i Slovenské republiky. I současný vývoj ve světě ukazuje, že zdaleka není pravidlem, aby dvě země po rozdělení měly tak dobré vztahy, jako máme my se Slovenskem. Jsem velmi rád, že je potvrzuje i pravidelná účast slovenských jednotek na Dnech NATO,” oceňuje Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. 

Slovensko v roce 2017 významně modernizovalo své letectvo technikou západní provenience a v tomto roce zařadilo do výzbroje jak první letouny C-27J Spartan, tak i vrtulníky UH-60M Black Hawk. 

C-27J Spartan z výroby italské společnosti Leonardo-Finmeccanica je dvoumotorový turbovrtulový transportní letoun středního doletu. Slovenské letectvo vlastní dva tyto stroje, které nahradily dosluhující letouny An-24 a An-26. 

Oproti tomu víceúčelový vrtulník UH-60M Black Hawk pochází od americké firmy Sikorsky a díky jeho všestrannosti jej lze využít jak pro bojové operace a podporu pozemních sil, tak i pro výcvik nebo pomoc při živelních katastrofách. Jeden z nich tak v loňském roce pomáhal i s hašením požáru v národním parku České Švýcarsko.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Speciální partner

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro