POTVRZENÁ ÚČAST 2024           

Zprávy

Z Francie přiletí na svou premiéru Mustang X Ray Demo Team

02.05.2024, 10:57

Řady zahraničních účastníků letošních Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR rozšiřuje Francie. Návštěvníci akce se mohou těšit na premiéru mladého Mustang X Ray Demo Teamu, který zároveň na mošnovském letišti poprvé představí cvičné letouny PC-21.

Mustang X Ray Demo Team byl vytvořen teprve v roce 2021 a jeho účelem je prezentace turbovrtulového letounu PC-21 a ukázka práce letecké školy francouzského letectva. Tým se sestává ze dvou letounů PC-21, tvoří ho ovšem tři letečtí instruktoři – dva na pozici pilotů a jeden zastává funkci trenéra. Jeho ukázka je pak složena z několika přeletů ve formaci, opozičních přeletů a samostatných manévrů. 

„Francouzské letectvo se na Dnech NATO představuje pravidelně, ale dynamickou ukázku v jeho podání jsme mohli vidět naposledy před pěti lety v podání legendární akrobatické skupiny Patrouille de France s letouny Alphajet. Jsme velmi rádi, že se nyní můžeme těšit na další akrobatické vystoupení, a to zrovna na strojích PC-21, jež Alphajety ve výzbroji francouzského letectva nahrazují,“ uvádí Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Po PC-7 a PC-9 to rovněž znamená pokračování představování cvičných letounů z produkce švýcarské firmy Pilatus.“

Pilatus PC-21 je jednomotorový turbovrtulový stroj, který bývá označován jako cvičný letoun 21. století, který svým výkonem dle výrobce dosahuje parametrů proudových strojů. Výbava a kokpit letounu umožňuje nácvik ovládání bojových letounů včetně ovládání zbraní či elektronického boje. I díky těmto vlastnostem jej nalezneme v arzenálu více než deseti letectev Evropy, Asie či Austránie, kde nahrazuje jak vrtulové, tak proudové letouny.
 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky 2024!

Speciální partner

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro