POTVRZENÁ ÚČAST 2024           

Zprávy

Slovensko se vrací s Black Hawkem, Spartanem a Albatrosem

11.07.2024, 11:34

Ani na letošních Dnech NATO & Dnech Vzdušných sil AČR nebude mezi účastníky chybět slovenské letectvo. Na statické ukázce představí cvičný letoun L-39 Albatros,  transportní C-27J Spartan a vrtulník UH-60M Black Hawk. Ten nabídne i oblíbenou dynamickou ukázku.

Zatímco letová ukázka jednoho z nejznámějších vojenských vrtulníků UH-60M Black Hawk tak bude na mošnovském letišti k vidění již čtvrtým rokem v řadě, cvičný letoun L-39 Albatros se představí po osmi a C-27J Spartan po pěti letech. 

„Slovenské letectvo letos na Dnech NATO plánuje představit průřez svými schopnostmi, v nichž kvůli přezbrojení aktuálně chybí stíhací letectvo. V blízké budoucnosti budou pořizovat i nové cvičné letouny, a tak budeme mít jednu z posledních možností vidět původem československý Albatros, jež byl jedním ze světově nejúspěšnějších cvičných proudových letounů,“ uvádí Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. 

Cvičných letounů L-39 Albatros z produkce firmy Aero Vodochody bylo od prvního letu v roce 1968 vyrobeno téměř 3 000 kusů. Dodnes se jedná o nejrozšířenější cvičný proudový letoun na světě, který mělo ve výzbroji více než 40 letectev. Na jeho úspěch se snaží Aero navázat novou verzí L-39NG, o jehož pořízení uvažuje i Slovensko.

Rovněž víceúčelové vrtulníky Sikorsky UH-60 Black Hawk patří mezi celosvětově velmi rozšířené stroje, díky svým kvalitám i množství modifikací. Svou spolehlivost a všestrannost prokázaly během celé řady operačních nasazení, a to jak bojového, tak nebojového charakteru. Využívány jsou i mnohými policejními jednotkami či při řešení živelních katastrof. Slovenské letectvo má těchto strojů ve výzbroji celkem 11 v modernizované verzi UH-60M. 

Dvoumotorové turbovrtulové transportní letouny C-27J Spartan italské firmy Leonardo-Finmeccanica mají slovenské vzdušené síly celkem 2 kusy. Ve výzbroji Slovenska nahradily vyřazené letouny An-24 a An-26 a jejich účelem je sloužit potřebám mezinárodních misí a národního krizového řízení.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky 2024!

Speciální partner

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro