POTVRZENÁ ÚČAST 2024                   

Zprávy

První den víkendové show dorazilo 85 000 návštěvníků

17.09.2022, 19:30

Za účasti devatenácti partnerských zemí a pod partnerstvím Severoatlantické aliance začala největší bezpečnostní přehlídka v Evropě, 22. Dny NATO v Ostravě & 13. Dny Vzdušných sil AČR, kterou první sobotní den navštívilo 85 000 lidí. Za chladného pozdně letního počasí měli návštěvníci možnost vidět špičkové vybavení, techniku a ukázky různých bezpečnostních, hasičských a záchranných složek. Celkem byla k vidění necelá stovka letadel a tisícovka různých typů další techniky.

Po zahajovacím seskoku výsadkářů AČR začal bohatý kaleidoskop dynamických ukázek, kterým sekundovaly statické ukázky techniky plně obsazené dychtivými diváky. Poprvé se na akci představil v dynamické ukázce bojový vrtulník Mi-24P maďarského letectva, za kterým následovala ukázka „zajetí zájmové osoby pomocí léčky“ vykonaná AČR. Ukázky tohoto typu se odvíjejí na zemi i ve vzduchu a jsou u diváků velmi oblíbené. Zajímavá byla i premiérová ukázka nového dvoumotorového víceúčelového vrtulníku německé armády NH-90 TTH. 

Ukázka zásahu Městské policie Ostrava proti rozvášněnému davu za pomoci policistů na koních a kynologické skupiny dala jasně najevo, že nerespektování pravidel neukázněnými jedinci se nevyplácí. Zatímco na zemi už hluk utichal, z oblohy bylo slyšet burácení dvoumotorového Typhoonu rakouského letectva, jehož pilot, známý pod přezdívkou Falco, dával mistrně najevo, co s tímto strojem dovede. Poté se na zemi rozběhla společná akce zásahové jednotky Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje, polské Komendy Wojewódzkiej Policji v Katowicach a také speciální ženské protiteroristické jednotky jordánské armády QRFT, která je na Dnech NATO v Ostravě už potřetí. Osvobození rukojmích z rukou teroristů bylo špičkovou ukázkou souhry profesionálů, kteří reálně nastupují do akce, když už je opravdu zle. 

Ukázka záchrany zraněné osoby Zdravotní záchrannou službou Moravskoslezského kraje pomocí vrtulníku W-3A Sokol dala jasně najevo, že i v těch nejnáročnějších podmínkách se můžeme spolehnout na pomoc, která nám přiletí „shůry“. Po slavnostním zahájení a výstřelu z tanku T-72M4CZ polská speciální jednotka JW AGAT předvedla ukázku taktického výsadku HALO (High Altitude, Low Opening). Mohutný zahajovací průlet českého a německého letectva předznamenal odpolední část dynamických ukázek. 

Od pozemních vystoupení Celní správy ČR, Polska a Slovenska, Vězeňské služby, Cizinecké služby a dalších bojových ukázek Armády České republiky až po oblíbené vystoupení motocyklové jednotky Hradní stráže. S napětím a pohledem k obloze očekávali návštěvníci akce premiérový průlet F-35 Lightning II nizozemského letectva, který po prvním pohodovém průletu a nezbytném pozdravení diváků přešel při druhém průletu do rychlého letu a prudkého stoupání. 

Premiérově se na českém nebi předvedl také JAS-39 Gripen E, nejmodernější model Gripenu společnosti SAAB.  Z české produkce byly vidět ukázky špičkového proudového cvičného letounu 
L-39NG z Aera Vodochody nebo L 410 NG z dílny Aircraft Industries, který je pokračovatel oblíbeného Turboletu. Dech se tajil při vystoupení vicemistra světa v akrobatickém létání, Martina Šonky, na cvičném Zlínu Z-142C AF společnosti LOM Praha. Za pomyslnou třešničku na dortu můžeme považovat úchvatné premiérové vystoupení akrobatické skupiny Patrouille Suisse na strojích F-5E Tiger II.

„Jsme velmi rádi, že jsme mohli uvítat návštěvníky naší akce opět naplno a bez covidových omezení,“ sdělil Zbyněk Pavlačík, předseda pořádající organizace Jagello 2000, a dodal: „Neustálý zájem diváků je nejen pro nás, ale pro všechny účastníky a partnery akce, tím nejlepší vysvědčením.“

I v rámci statických ukázek mohli návštěvníci vidět špičkovou armádní, policejní, záchrannou a hasičskou techniku, která byla v neustálém obležení nadšených obdivovatelů. Dominantní byla zcela pochopitelně expozice „velkých letadel“ od průzkumného letounu P-3C Orion německého námořnictva přes premiérový Embraer C-390 brazilského letectva až po řadu těch největších strojů amerického letectva. US Air Force vyslala největší sériový letoun C-5M Super Galaxy, C-17 Globemaster, „létající čerpací stanici“ KC 135 a ikonický Boeing B-52 Stratofortress. Vidět tuto alej plnou mohutných křídel byl obrovský zážitek, a to nejen pro fandy letecké techniky. Na jejím konci byl k vidění bezpilotní MQ-9 Reaper, který patří mezi nejmodernější stroje ve své kategorii.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
HLAVNÍ STRATEGICKÝ PARTNER
ORLEN
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
HLAVNÍ MARKETINGOVÝ PARTNER
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro